Altın binlerce yıldır hep en değerli maden olarak uygarlıkların yaşamlarının tam ortasında yer almaktadır. Altın tarihi olarak incelendiğinde değerini hiç kaybetmeyen zenginlik göstergesidir. Peki altın nasıl bulundu? Uygarlıkların yükselmesine nasıl katkı sağladı? Altın Tarihi nasıl ilerledi?
Altın, dünyanın geniş bir bölümünde düşük konsantrasyonlarda yer alır. Yer küresinin tahminen 0,001 ppm yani milyonda birine tekamül eder. Kalaverit, Silvanit ve Krennerit mineralleri olduğu gibi Bakır ve Kurşun minerallerinde de eser miktarları içerisinde çıkabilir. Volkanik kuvarsların içinde, akarsuların kumlu yataklarında toz ve külçe halinde olabilir.
Altın tarihte asırlarca her zaman değerini korumuş; toplumların ve ülkelerin zenginlik ve imparatorlukların sembolleri olmuştur. Altınla birlikte kullanılan değerli taşlardan yapılmış hükümdar taçları, tahtları ve saraylarda kullanılan altın eşyalar günümüze kadar korunarak ulaşmıştır.
M.Ö. 2000 yıllarında Peru çevresindeki uygarlıklarda altının takı olarak kullanıldığına dair bulgular mevcuttur, Aztek ve İnka Uygarlıklarının da altına verdikleri önem görülmüştür. Ayrıca arkeoloji kazılarda Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında da altından yapılmış eşyalar ve ticarette altının kullanıldığına dair kalıntılar mevcuttur.
Tarihte ilk altın üreticisi Mısır Medeniyeti olarak bilinmektedir. Mısırda altını alaşım olarak levhalar biçiminde kestikleri, para ve altın süs eşyaları, altın diş olarak kullanmış oldukları da saptanmıştır. Mısırlıların saf altını elde etmeleriyle altın madenciliği Anadolu ve Arap yarımadasına kadar ulaşmıştır.
M.Ö 610 yılında Lidyalıların altın parayı basan (bulan) ilk uygarlık olduğunun izlerini hala arkeolojik kazılarda görmekteyiz. Bu durum uluslararası alışverişi artırmış ve şehirleri zenginleştirnmiştir.
Altının takı olarak ilk kullanan uygarlığın Asurlular olduğu kanıtlarla görülse de Truva bölgesinden çıkarılan altınlar, Neolitik Dönem’de de takılarda altının kullanıldığını göstermektedir..
Aztekler, İnkalar, İskitler, Sarmatlar, Mısırlılar, İranlılar, Sümerler Yunanlar, Lidyalılar başta olmak üzere bütün uygarlıklar altını; para, takı ve süs eşyası olarak hayatlarında yer almıştır.
Çin’de üretilen ilk altın para M.Ö 600 yıllarındadır. Altının para olarak kullanılmasıyla ticaretler çok hacimlenmiş ve altının değeri giderek yükselmiştir. Dönemin en önemli altın üreticisi devleti olan Romalılar, dünyanın altın üretiminin üçte ikisi gibi bir rakama ulaşmıştır. Roma İmparatorluğu’nun sona ermesi ile altın madenciliği ve üretimi de gerilemeye başlamıştır. Orta Çağ’da altın sermayesini elinde tutan Bizans İmparatorluğu ve sonrasında Osmanlı Devleti olmuştur.
M.S 12.yüzyılda Venedik o dönemin önemli altın pazarı haline gelmiştir. 1511’li yıllarda İspanya kralı tarafından altın kaynaklarının bulunması amacıyla kaşifler yapılmıştır.
1717 yılında ise Londra Darphanesi tarafından altın kuru sabit tutularak, İngiliz para birimi belli miktarda altına bağlanmıştır ve 200 yıl boyunca sabit bir şekilde devam etmiştir.
1971 yılına kadar Amerika, ülkede bulunan altın miktarına göre para basmıştır. Amerika’nın da altına dayalı para basma sistemini terk etmesi ile bu sistem Dünya’da sona ermesini sağlamıştır.
1800’lü yıllarda altın sanayi malzemesi olarak da hayatımıza girmiştir. Elektriği ve ısıyı iyi iletmesi ve ışınları yansıtması özelliği sayesinde altın, sanayide de kendine büyük bir yer bulmuştur.
1849 yılında altın çıkarmak için büyük göç etmeler başlamıştır. İlk büyük altın göçü California’da olmuştur. Ancak Amerika’da kırıntı halinde çıkarılan altın, Avustralya’da büyük parçalar halinde çıkarılmıştır.
1886 yılında ise Güney Afrika’da ilk altın yer altından çıkartılmıştır. Son altına göçü ise 1898 yılında Alaska’da gerçekleşmiştir. 1800’lü yıllar, altın talebinin artmasına bağlı göçler nedeniyle altın değerine değer katmıştır.
Günümüzde son geliştirilen bilgisayar sistemleri, görüntüleme teknolojileri ve netliği yüksek kalite ses tınısını yakalayan profesyonel ses sistemleri altının yüksek iletkenlik özelliğinden yararlanılarak üretilmektedir.
Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan raporda Türkiye üst sıralara çıkmayı sürdürmüştür. Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) tarafından açıklanan altın verilerinde ise, Türkiye’nin altın rezervleri 2019 yılı 2.çeyrekte 314,1 ton olarak açıklandı. Bir önceki dönem 293,6 ton seviyesindeydi. Türkiye böylece İngiltere’yi bile geride bırakmış oldu. Türkiye 2019 verilerine göre listede 18. sıradadır. (314,1 ton ile)
Bu yazımızda sizlere altın ve altın tarihi hakkında bilgiler verdik. Daha fazlası için lütfen yorum yapınız.
FinansPiyasalar.com Ailesi
Adminciğim ellerine sağlık arizonadakilerin hepsi senin sayende bilgilendi ?
Çok faydalo teşekkür ederiz admin
Altın hakkinda ki bilgilendirdigin icin tesekkurler
Wikipedia ülkemizde yasaklandığı için altın hakkindaki araştırmalarıma yardımcı olduğunuz için teşekkürler.
Altın ve altın tarihi hakkında ülkemizin ve medyadaki yalan söylentilere ışık tutup bizi aydınlattığın için çok teşekkür ederiz. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiler saygılar
Altın hakkında böyle detaylı ve sıkmayan bir yazı okumak eğlenceliydi ne kadar altınımız olmasa da ama düğünlerde yeterince görüyoruz. Bu arada altın tarihi gibi diğer değerli elementlerin tarihini de görmek isteriz.
Değerli yorumunuz için teşekkürler. Altın ve Altın tarihini sizlere aktarmaya çalıştık
MBG’ye selam altın zamına devam 🙂
Altın tarihi hakkında güzel ve faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık
hazır altın fiyatları uçmuşken yeteri kadar bilgilendirdilmek iyi oldu altın adamdir
hazır altın fiyatları uçmuşken yeteri kadar bilgilendirdilmek iyi oldu altın adamdie
Altın en değerli element olduğunu bilmeyen mi var.
Altının gelişimi güzel ancak ülkemizin bulunduğu duruma bakacak olursak sanki altın şimdilik lüks gibi geliyor umarım yakın zamanda düzelir . İyi forumlar
Çok detaylı ve faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık 🙂